top of page

ΙΕΚ
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Η ειδικότητα Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας αποσκοπεί στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων στελεχών που θα δραστηριοποιηθούν στο τομέα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης. To Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας είναι ένας ειδικευμένος εργαζόμενος, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

- Υποδοχή των πελατών στο Ξενοδοχείο και εκτέλεση των σχετικών εργασιών στην Υποδοχή.

- Εργασίες στους ορόφους και τα δωμάτια του Ξενοδοχείου.

- Προμήθεια και διαχείριση του αποθέματος εμπορευμάτων και του υλικού.

- Πώληση και σερβίρισμα φαγητών και κρασιών στο Εστιατόριο.

- Παρασκευή και σερβίρισμα κοκτέιλ και αλκοολούχων ή μη ποτών στο Μπαρ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας μπορεί να εργαστεί σε:

1. Ξενοδοχεία
2. Resorts
3. Κρουαζιερόπλοια
4. Camping
5. Κατασκηνώσεις
6. Κέντρα spa
7. Τουριστικές επιχειρήσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

To Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας βασιζόμενος σε εντολές εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανόνες, ιδιαίτερα της φιλοξενίας, της αποδοτικότητας, της υγιεινής και της πρόληψης ατυχημάτων, εκτελεί μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλον τις ακόλουθες εργασίες:

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Αρχές οικονομικής

  • Τουρισμός

  • Οργάνωση, λειτουργιά ξενοδοχείων

  • Οργάνωση, λειτουργιά μαγείρου

  • Διοίκηση επιχειρήσεων

  • Αγγλικά

  • Γερμανικά

  • Marketing

  • Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα

  • Οργάνωση, λειτουργιά εστιατόριου

  • Υγιεινή & ασφάλεια

  • Bar

  • Οινολογία

  • Τροφογνωσία - εδεσματολόγιο

  • Ξενοδοχειακές εφαρμογές

  • Λογιστική ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

  • Πρακτική άσκηση

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Οι βασικές και ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στις ακόλουθες:

- μελετά τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου

- ελέγχει την ποιότητα των πρώτων υλών

- διεκπεραιώνει και επιλύει προβλήματα

- εξυπηρετεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα τους πελάτες - αξιοποιεί τις γνώσεις του σε συνάρτηση με την ποιότητα και το οικονομικό πλαίσιο.

I

ΙΕΚ
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

 Στο τμήμα υποδοχής:

  • Υποδέχεται, συμβουλεύει τους πελάτες και φροντίζει για τις διατυπώσεις της αναχώρησής τους.

  • Πραγματοποιεί τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις και προγραμματίζει τις κρατήσεις των δωματίων.

  • Οργανώνει τη μεταφορά των αποσκευών των πελατών.

  • Κρατάει τα κλειδιά.

  • Εκτελεί υπηρεσίες σχετικές με το τηλεφωνικό κέντρο και διαβιβάζει στους πελάτες την αλληλογραφία ή τα  μηνύματα.

  • Καταγράφει τις παραγγελίες για ξύπνημα καθώς και τα αντικείμενα που έχουν ξεχάσει οι πελάτες.

  • Φροντίζει για τη φύλαξη τιμαλφών και χρημάτων πελατών.

  • Συμπληρώνει και ελέγχει τα απαιτούμενα έντυπα του ξενοδοχείου.

  • Καταρτίζει τους λογαριασμούς των πελατών

  • Δέχεται και αντιμετωπίζει τα παράπονα των πελατών ή τα διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • Συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων και εξυπηρετεί τους πελάτες στην  εξαργύρωση συναλλάγματος, επιταγών, πιστωτικών καρτών κλπ.

  • Προετοιμάζει και διεκπεραιώνει την αλληλογραφία του τμήματος υποδοχής.

  • Συντάσσει στατιστικές και εκθέσεις – αναφορές.

  • Συνεργάζεται στη διαχείριση του ταμείου του ξενοδοχείου.

  • Συνεργάζεται στον υπολογισμό των τιμών δωματίων.

  • Συνεργάζεται στις διαφημιστικές δραστηριότητες.

  • Παρέχει πληροφορίες στους πελάτες για θεάματα, μεταφορικά μέσα, αγορές, τουρισμό, κλπ.

II 

ΙΕΚ
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Στους ορόφους και τα δωμάτια:

  • Συνεργάζεται στην αγορά και επιλογή λινών, ειδών καθαρισμού και περιποίησης.

  • Συνεργάζεται στον έλεγχο των λινών.

  • Προετοιμάζει την εκτέλεση των εργασιών.

  • Επιβλέπει τον καθαρισμό των δωματίων και συμμετέχει σ’ αυτόν κατά περίπτωση.

  • Επιβλέπει την προετοιμασία των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου.

  • Ελέγχει τα δωμάτια, την κατάληψή τους και τους κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες.

  • Συντάσσει στατιστικές και εκθέσεις – αναφορές για το τμήμα.

  • Συμμετέχει στην επιλογή των συνεργατών του.

III

ΙΕΚ
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Στην αποθήκη υλικού:

  • Συνεργάζεται στον προσδιορισμό των αναγκών σε προμήθειες σύμφωνα με τα αιτήματα των διαφόρων  τμημάτων της επιχείρησης.

  • Συνεργάζεται στην επιλογή των διαφόρων προμηθευτών.

  • Συνεργάζεται στην ενημέρωση καταλόγου προμηθευτών και αποθέματος.

  • Συνεργάζεται στην αξιολόγηση των προσφορών στις παραγγελίες και ελέγχει τις ημερομηνίες παραλαβής.

  • Περιλαμβάνει τις προμήθειες που παρήγγειλε και ελέγχει τις ημερομηνίες λήξης, τις ποσότητες, την  ποιότητα και τους λογαριασμούς.

  • Εναποθηκεύει και διανέμει τις προμήθειες.

  • Επιβλέπει και ελέγχει τα αποθέματα εμπορευμάτων και υλικού.

IV

ΙΕΚ
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Στην αίθουσα εστιατορίου:

  • Προετοιμάζει και διακοσμεί τις αίθουσες εστιατορίου και τα τραπέζια.

  • Υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες, τους οδηγεί στη θέση τους και τους συμβουλεύει σχετικά με τα  γεύματα και τα ποτά.

  • Σερβίρει τα γεύματα και τα ποτά και καθαρίζει τα τραπέζια.

  • Παρέχει συμβουλές στους πελάτες σχετικά με την επιλογή των ποτών, ανάλογα με το γεύμα.

  • Εκτελεί ορισμένες εργασίες στο τραπέζι των πελατών (φλαμπέ, τεμαχισμός κλπ).

  • Συμμετέχει στην κατάρτιση του καταλόγου φαγητών και ποτών.

  • Χειρίζεται και σερβίρει ποτά.

  • Συνεργάζεται στην προπαρασκευή και διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, δεξιώσεων, γευμάτων κλπ.

  • Δέχεται παραγγελίες.

  • Συμμετέχει στις εργασίες της κάβας: παραλαβή, έλεγχος των προμηθειών, έλεγχος της εμφιάλωσης, της  επιπωμάτωσης, επικόλλησης των ετικετών των κρασιών, τακτοποίηση και ταξινόμηση των φιαλών,  επίβλεψη των κρασιών.

  • Προετοιμάζει την κάβα της ημέρας.

  • Φροντίζει για την καλή κατάσταση των σκευών (ποτήρια, πιατικά, μαχαιροπίρουνα κλπ).

  • Εναποθηκεύει και ελέγχει τα προϊόντα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των

  • πελατών στην αίθουσα του εστιατορίου.

  • Δέχεται και αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των πελατών ή τις διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

v

ΙΕΚ
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Στο χώρο του Μπαρ:

  • Συνεργάζεται στην τακτοποίηση του μπαρ και φροντίζει για τη συντήρησή του.

  • Χρησιμοποιεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις συσκευές του μπαρ.

  • Παρασκευάζει ζεστά και κρύα ποτά, αλκοολούχα και μη.

  • Υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες, τους οδηγεί στη θέση τους και τους συμβουλεύει.

  • Παρασκευάζει διάφορους τύπους κοκτέιλ και αναμειγνύει διάφορα ποτά.

  • Δέχεται παραγγελίες για ποτά, τα διανέμει και τα σερβίρει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

  • Προετοιμάζει και σερβίρει μια σειρά από ελαφριά εδέσματα.

  • Κάνει εισπράξεις, εκτελεί λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα, επιταγές, πιστωτικές κάρτες και συνεργάζεται στη  διαχείριση του ταμείου.

  • Συνεργάζεται στην αγορά, παραλαβή και εναποθήκευση των προμηθειών.

  • Επιβλέπει και ελέγχει τα αποθέματα.

  • Συνεργάζεται στην κατάρτιση του καταλόγου ποτών.

  • Δέχεται και αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των πελατών ή τις διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ  ΣΤΟΧΟΙ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ 

Το ΙΕΚ Εκπαιδευτική Ένωση παρέχει αναγνωρισμένο κρατικό δίπλωμα, που είναι το κλειδί για την επιτυχή είσοδο των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όλοι οι απόφοιτοι είναι σε θέση να κατακτήσουν κορυφαίες θέσεις τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, εξασφαλίζοντας μια σίγουρη επαγγελματική πορεία.

BRAND-S.png

Κάθε απόφοιτος με την απόκτηση του Κρατικού Διπλώματος κατοχυρώνει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, καθώς αναγνωρίζεται ταυτόχρονα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ), ως δίπλωμα μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, (Ν.2009 / 1992, άρθρο 6 - Οδηγία 92/51/ΕΟΚ άρθρο 1, παράγραφος α).

Ο απόφοιτος με την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης αποκτά αναγνωρισμένο Κρατικό Δίπλωμα επιπέδου 4 και στη συνέχεια, μετά από εξετάσεις ΕΟΠΕΠ, επιπέδου 5. 
Επιπλέον, ο απόφοιτος έχει την δυνατότητα να προσληφθεί στον δημόσιο τομέα μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ (Π.Δ.50 ΦΕΚ 39/5-3-01).  Οι διπλωματούχοι του ομίλου μας μοριοδοτούνται σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με 150 μονάδες (Άρθρο 8 Ν. 3051/2002, ΦΕΚ 220/Α/20-9-02).

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Τα  μαθήματα  δεν περιορίζονται στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά «μεταφέρονται» σε επαγγελματικούς χώρους. Προγραμματίζουμε συχνές εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό την επαφή των σπουδαστών με πραγματικές συνθήκες εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός η γνωριμία με το μελλοντικό περιβάλλον εργασίας και αφετέρου η συλλογή εμπειριών αλλά και γνώσεων από τους επαγγελματίες του χώρου.

Σεμινάρια

Η «Εκπαιδευτική Ένωση», πέρα από την άριστη διεξαγωγή των μαθημάτων, εξασφαλίζει στους σπουδαστές της μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων από επαγγελματίες κάθε κλάδου, που τους βοηθούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν σε άμεσο πρακτικό επίπεδο την επιστήμη που επέλεξαν να σπουδάσουν. Στην αρχή κάθε μήνα ανακοινώνεται το πρόγραμμα των σεμιναρίων ειδίκευσης ανά τομέα σπουδών

Συνέδρια και Ημερίδες

Στην Ένωση παρέχουμε στους σπουδαστές μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να συμμετέχουν σε συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες εταιρείες, αλλά και η σχολή. 

Πρακτική Άσκηση σε Πραγματικές Συνθήκες Εργασίας

Η «Εκπαιδευτική Ένωση» προσφέρει πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και ρεαλιστικά μοντέλα. Η εξάσκηση των σπουδαστών γίνεται πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με έμπειρους επόπτες. Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς αναφέρεται στο βιογραφικό σημείωμα του αποφοίτου και σηματοδοτεί την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Υποτροφίες

Ο Όμιλός μας παρέχει στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους  υποτροφίες με βάση κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, με στόχο να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν τις σπουδές που επιθυμούν.

Η χρηματοδότηση αφορά το πρώτο ή και το δεύτερο έτος σπουδών των ειδικοτήτων ΙΕΚ, ενώ οι πόροι προέρχονται από ίδια κεφάλαια  του Ινστιτούτου Τέχνης & Πολιτισμού P. Botsiou Institute, του «Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Ήχου Μουσικής & Λόγου», του «Κέντρου Έρευνας Ανθρώπινων Συμπεριφορών» και του «Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης “Κωστής Μπάλλας”».

logo-trancp.png
bottom of page